در روی پرده عربستان قرار است حدود نیم تریلیون دلار در آمریکا سرمایهگذاری کند هرچند ترامپ گفته بکندش یک تریلیون دلار.
عربستان در ازای این سرمایهگذاری، بیشک درخواستهای خاصی دارد. این درخواستها میتواند شامل حمایتهای امنیتی از سوی آمریکا، فروش تسلیحات بیشتر، یا حتی کمک به کاهش تنشها در منطقه خلیج فارس و روابط با ایران باشد.
×××
عربستان هنوز بشدت به صادرات نفت وابسته است. کاهش قیمت نفت یا بحرانهای جهانی انرژی میتواند روند تغییرات اقتصادی را کُند کند و رشد بخشهای غیرنفتی را به تأخیر اندازد؛ بخصوص برای آن چشمانداز بلندپروازانهی ۲۰۳۰ ولیعهدش.
×××
صلح آمریکا با ایران یعنی سرازیر شدن نفت ایران به بازار که بیشک قیمت نفت را کاهش میدهد و این خواست عربستان نیست؛ ازطرفی تنش با ایران امنیت فروش نفت عربستان را هم بخطر میاندازد.
پس عربستان ازاینسرمایهگذاری چه میخواهد؟
اگر ایران آزاد شود رو به رشد خواهد رفت؛ ازاینرو رویای ۲۰۳۰ عربستان ممکن است دیگر خیلی چشمگیر نباشد. اگر آزاد نشود دستیابی به آن رویا هم چالشبرانگیز خواهد شد.
پس راهکار چیست؟
×××
یک تریلیون دلار رقم کمی نیست. میتواند اقتصاد دهها کشور را زیرورو کند.
در ظاهر ایران آزاد، تماماً بضرر عربستان است. نفت ارزان میشود و ایران مقصد بهتری برای سرمایهگذاری خارجی میشود... و گویا ایران ضعیف و تحریم شده با اقتصاد داغان، شاید بهترین چیزی است که عربستانیها میخواهند اما تجربهی ورود عربستان به سوریه نشان میدهد آنان دنبال ایران آزادند.
چراکه در ازای این سرمایهگذاری هنگفت در آمریکا، امکان خرید تجهیزات مدرن نظامی، دریافت تضمین کامل بابت عدم بروز تنش، و تسریع روند صلح اعراب و اسراییل برای پیشبرد سریع سند چشمانداز ۲۰۳۰ ممکن میشود؛ بخصوص آنکه ایران حتی در حال آزادسازی، تا سالها طول میکشد قوای نظامی و اقتصادیاش را بازیابی کند.
پس به گمانم صلح نکردن ترامپ با ایران و تسریع روند تغییر رژیم در این کشور، تمام آن چیزی است که ولیعهد این کشور میخواهد.
www.Soroushane.ir