به خواست دوست عزیز Mohammad Ghaderiyan که گفته بود چطور مینویسی؟ این مطلب را نوشتم تا شاید کمکی باشد به او و سایر علاقهمندان به نوشتن.
دوستان طرز نوشتن من اینگونه است؛ یک الگوریتم تصمیمگیری سادهی ذهنی.
×××
1. ابتدا یک کلمه در ذهنم جرقه میزد. (این کلمه را بلافاصله روی نوت گوشیام یا نوتبوکم یا روی کاغذ باید بنویسم هر ساعتی که باشد حتی نصف شب یا وقتیکه یکهو از خواب بیدار شوم.)
2. آیا این کلمه جدی است یا خندهدار؟ اگر خندهدار است پس میتواند تبدیل به یک متن کوتاه هجو یا هزل شود اگر نیست یک حکایت است.
3. آیا این کلمه در زندگی شخصیام جایگاه بزرگی دارد؟ اگر دارد مرتبطش میکنم به یک قلاب از گذشته، حال یا آیندهی خودم.
4. آیا قابلیت بسط دادنش هست؟ یعنی حوزههای بیشتری تحت تأثیر آن هستند؟ اگر بله؟ مطلب را با تمام عناصر مرتبط برای بسط بیشتر، بازش میکنم. مثلاً اگر به سیاست، جامعه و ... مربوط است تلاش میکنم از چندین زاویه به آن نگاه کنم.
5. آیا معلوماتم دربارهی آن کافی است. اگر بله که هیچ؛ اگر نه دربارهی آن مطالعهی بیشتری میکنم.
6. آیا این کلمه میتواند یک متن ادبی شود یا تخصصی، یا داستانی یا فلسفی، یا عامیانه یا ترکیبی؟ اینجا تصمیم میگیرم چگونه باشد و معمولاً ترکیبی پررو میزنم(!)
×××
برخی از کلمات برای خودم تازگی دارند. برخی را بارها تکرار کردهام اما تاکنون به عمق معنایش فکر نکرده بودم.
کلمه چطور در ذهنم جرقه میزند؟
با خواندن کتاب(خطهای نانوشتهی کتاب البته!)، گفتگو با اطرافیان (من خیلی به دیالوگهای روزمرهی آدمها و کلمات دیگران و احساسشان نسبت به آن دقت میکنم) و اخبار.
×××
درنهایت آیا یک متن غنی و حرفهای ازنظر محتوا را توانستم تولید کنم؟ اگر بله که هیچ؛ وگرنه بارها و بارها ویرایشش میکنم.
آیا اصول نگارش پارسی در آن رعایت شده؟ اگر بله که هیچ؛ در غیر این صورت بارها و بارها ویرایشش میکنم.
آیا دنبال موضوع خاصیام؟ خیر بههیچوجه؛ هرچه برایم جالب باشد موضوع خاص است.
آیا کتاب خاصی دنبال میکنم؟ خیر؛ تقریباً در هر حوزهای سعی میکنم مطالعه داشته باشم. اما بیشتر کتب مرتبط با فلسفه، سیاست، رمان، فناوری اطلاعات، آناتومی بدن، طبیعت، فیزیک، جامعهشناسی، روانشناسی، تاریخ و دین!
×××
در آخر اضافه کنم که از لحظهی انتخاب کلمه تا پیامی که میخواهم به کمک آن منتقل کنم ذهنم درگیرش میشود و تا تمامش نکنم آرام نمیگیرم!
امیدوارم مفید بوده باشد...
www.Soroushane.ir