وودی آلن گفته:"دو باور غلط در مورد من وجود دارد یکی این که چون عینک میزنم فکر میکنند که روشنفکرم و دیگری این که چون با فیلمهایم پولهایم را هدر میدهم فکر میکنند هنرمندم. این دو باور غلط سالهاست که در میان مردم رایج است."
×××
پسزمینههای ذهنی، در مردم نهادینه شده و سالها و شاید قرنها طول بکشد تغییر حالت بدهند.
با این حال اگرچه ممکن است باورهای ناشی از پسزمینههای فکری، در مورد او غلط باشند اما او با فیلمهایش، نوعی روشنگری و نوعی هنرمندی را القا کرد آنچنان که موفق به دریافت چندین جایزهی اسکار شد.
×××
برچسبهایی که دیگران به ما میزنند فارغ از پسزمینههای ذهنی، خودبخود ما را دچار آن باورها خواهند کرد. حتی اگر تصنعی و تظاهری هم باشند سعی میکنی آنچه باشی که دیگران تصور میکنند بخصوص آنچه که خوب است و از تو یک چهرهی جالب ساخته یا دیگران واقعآ از تو انتظار دارند...
فرو رفتن در القائات دیگران، گاهی از آدمها یک متوهم میسازد و گاهی آدمی را به حقیقت خویشتن نزدیک میکند.
×××
زندگی روزانه در باورهایی که هر روز میشنوی، مبدل به یک عادت میشود و تو چیزی نیستی جز مجموعهای از عادتهای خوب و بد.
مثلأ اگر هر روز تو را رهبر فقیه بخوانند، سعی نمیکنی خلاف آن را اثبات کنی. زیرا این عنوان، لقب کمی نيست. حتی اگر از روی باورهای نادرست مردم شکل گرفته باشد.
حال اگر تلاش کنی واقعآ رهبر فقیه باشی، تو به حقیقت خویشتن و آنچه مردم میخواهند پیوستی؛ ولی اگر با این عنوان فقط مفتخر باشی و در حماقت و توهم محض پیش بروی نه تنها رهبر فقیه نیستی بلکه از خویشتن خویش نیز غافل خواهی شد و البته مهمتر از همهی اینها تصور مردم را نسبت به خود ازبین خواهی برد.
×××
مزیت باورهای مردم نسبت به ما اگر آدم عاقلی باشیم باعث میشود این باور و این رویا به حقیقت پیوند بخورد.
و اگر احمق باشیم مزیت حماقت این خواهد بود که مردم دیگر آن باور را قبول نخواهند داشت و به کس دیگری نیز نسبتش نمیدهند!
بعبارتی تو با لقب رهبر فقیه باعث میشوی آرام آرام ذهن مردم را نسبت به اینکه رهبر نیستی و کسی شبیه تو و با تیپ و استایل و سخنان تو، رهبر فقیه نخواهد بود پیش میبری.
×××
باورهای نادرست مردم خوب و بد دارد.
باورهای نادرست اما خوب مردم، اگر در جهت درست و بلوغ فردی بکار گرفته شود دقیقا تو را به همان چیزی که آنان میاندیشند و خودت میخواهی، خواهد رساند.
باورهای نادرست اما خوب مردم، اگر در جهت خلاف و نادانی فردی بکار گرفته شود دقیقا نه تنها تو را به همان چیزی که آنان میاندیشند نخواهد رساند، بلکه هرکسی شبیه تو را با چنین باور مشابهی ببینند، از چشمشان خواهد افتاد...
و این هنر حماقت است!
×××
این داستان در مورد باورهای نادرست و بد مردم، نسبت به تو حالت عکس دارد! یعنی اگر ثابت کنی آنچه نیستی که آنان میاندیشند، عاقلی؛
اما اگر ثابت نکنی یا آنچه باشی که آنان گفتند و میخواهند، احمقی!
www.Soroushane.ir