"ریال" این واژهی اسپانیایی که از دورهی قاجار وارد سیستم مالی ایران شد در حقیقت به معنای "ملی" یا "شاهی" است. با اینکه این واژه بخاطر استعمارگری اسپانیا در جهان رواج داشت بر ایران هم نشست؛ هرچند ما بطور مستقیم مستعمرهی اسپانیا نبودیم.
بااینحال اگرچه ریال نام پول ملی برخی کشورها شد ولی خود اسپانیای آن زمان از "پزتا" استفاده میکرد که بعدها شد یورو.
×××
نه فقط ایران که قطر و عمان و یمن و عربستان هم ریال دارند؛ در ابتدای انقلاب ۵۷، ریال ایران یکی از قویترین واحدهای پولی منطقه بود که بعد از ریال عمان در ردهی دوم قرار داشت. ولی در حال حاضر، ارزش پول ایران آنچنان به سرازیری سقوط محض رسیده که دوباره لایحهی حذف ۴ صفر را روی میز نشانده تا برای "حفظ حیثیت"(!) چیزی داشته باشند.
شاید هم اسم ریال به تومان تغییر یابد؛ هرچند سالهاست تغییر یافته و ریال یک واژهی بیخود و بیکاربرد است که شبیه حروف والی نه خوانده میشود و نه بحساب میآید!
×××
ما هنوز درگیر اسم و صفریم! درحالیکه اسم و صفر اگر کارگشا بود که این وضع مملکت نبود.
اسم و صفرها صرفاً نمایانگر جنبههای ظاهری پول هستند و تغییر آنها بهتنهایی نمیتواند تأثیر قابل توجهی بر اقتصاد یک کشور داشته باشد. آنچه مهم است حتی اصلاحات اساسی در سیاستهای اقتصادی و بهبود زیرساختها و تقویت بخش تولید هم نیست بلکه فقط و فقط در دوستی با جهان و بهبود تعاملات تجاری است که میتواند موجب افزایش قدرت خرید مردم و ارزش پول ملی شود.
×××
دیگر قیاس ریال با سایر ارزها محل بحث نیست که ارزش بیمقدار ریال ایران حتی در برابر عموزادگانش: ریال عربستان یا ریال قطر و یمن به گونهای شده که کمترین میزان ارزش را دارد؛ آنچنان که یک ریال عمان دو میلیون ریال ایران است!
×××
اینان هنوز درگیر اسم و صفرند، غافل از این که تغییرات واقعی در عمق مسائل نهفته است، نه در ظاهرشان!
بااینحال حتماً صفرها را حذف و اسمش را تغییر دهید که در عالم واقعیت هم صفرها حذف شدهاند و هم نام ریال! 🙂
www.Soroushane.ir